Muziek en sport ‘Meer overeenkomsten dan je zou denken!’

Door: Benjamin Maas
Uit: inside Magazine, Handbal Loreal Venlo
Zon, leuke mensen, een lekker drankje… en dan ook nog eens een nationale feestdag in Nederland waardoor de mensen meer vrolijkheid uitstralen dan normaal… perfecte omstandigheden voor een geslaagd verloop van een zaterdagmiddag eind april. Maar het wordt pas echt compleet met de juiste muziek… Ongelofelijk hoe muziek sfeer kan beinvloeden bij wat voor omstandigheden dan ook. Muziek is emotie, bewust of onbewust. Of het nu gaat om een prettige werkomgeving, een leuke avond uit, een bruiloft of een begrafenis; muziek is altijd het onderdeel bij uitstek dat sfeerbepalend is. En juist dat is hetgeen wat Jelske Wilmer zo aantrekt in muziek…

“Muziek is mijn leven” is dan ook een quote die helemaal klopt wanneer Jelske deze worden uitspreekt. Zittend op de markt is het dan ook Jelske die samen met het gitaristen-duo de sfeer op de Venlose markt bepaald… een sfeer van ontspanning, plezier en vrijheid.
Naast haar passie voor muziek is Jelske ook geen onbekende in het handbalwereldje. Vanaf haar twaalfde speelde de linkshandige rechterhoek bij HVB in Blerick. Bovendien kwam ze uit voor de Limburgse Selectie waarmee ze zelfs Nederlands Kampioen is geworden… tijdens haar studie is ze gaan handballen bij een studententeam in Maastricht. “Nadat ik terugkeerde naar Venlo begon het dusdanig te kriebelen dat ik me uiteindelijk heb aangemeld bij Loreal; gezelligheid combineren met handballen op redelijk niveau. Voor mij een perfecte combinatie!” aldus Jelske.

Het leven van Jelske wordt in het algemeen gedomineerd door muziek. Ze woont samen met haar vriend Ruud (27) in Venlo, is muziekdocente aan het Raaylandcollege in Venray, geeft muziekles op locatie namens het kunstencentrum Jerusalem, verzorgt gitaarles aan basisschool-docenten en ook is er de ambitie om in de toekomst weer zangles te gaan geven. In de vrijetijd wordt er muziek geschreven en op het gebied van sport is Jels dus actief op het gebied van handbal, maar ook hardlopen.

Tijdens mijn zoveelste drankje op de markt valt me op dat Jelske krachtiger is gaan zingen dan voorheen. Haar muziek is vergelijkbaar met Stevie Ann en Laura Jansen, zogenaamde singer-songwriter muziek weet een muziekkenner me te vertellen. Een lichte pop-achtige muziek, met zo nu en dan een saus van jazz of zelfs blues… heerlijk te combineren met deze omstandigheden op het terras, maar ik kan me meer momenten voorstellen wanneer ik deze muziek zou willen luisteren; als ik weer eens in de file sta denk ik dat deze muziek mijn humeur wel degelijk positief kan beinvloeden. Jelske maar eens zien te overtuigen dat ze op maandagochtend samen met haar stage-piano bij mij achter in de auto kruipt…

Goed nieuws! Ze doet het… vanaf eind juni gaf ze aan mij te willen begeleiden met haar muziek! Vanaf die tijd ligt haar cd namelijk bij Sounds, de bekende muziekwinkel op de parade waar zelfs Ron Jans (de trainer van SC Heerenveen) zijn muziek schijnt te halen. Nu maar hopen dat ook hij deze CD gaat aanschaffen, dan leren vast en zeker ook de voetballers uit het noorden de muziek van Jels kennen… En voetballers zijn in de huidige maatschappij ‘role-models’… voor je het weet zingt heel Friesland de muziek foutloos mee, om nog maar te zwijgen over de tweets en re-tweets op Twitter. Misschien is de investering van een gratis album voor Ron Jans toch niet eens zo’n slechte…

Dat Jelske krachtiger is gaan zingen beaamd ze volmondig. “Doordat ik ouder ben geworden, zangles heb gekregen maar ook zangles heb gegeven kan ik mijn stem nu beter inzetten”, weet Jelske te melden. “Door deze ontwikkelingen heb ik ook eindelijk de stap durven maken om met mijn eigen muziek het podium op te stappen en nu zelfs een album op te nemen. Ik heb altijd muziek geschreven, maar nooit echt volledig de stap durven maken.” Vanuit het verleden kennen de meeste Venlonaren, of in ieder geval de ‘Vastelaovendvierders’, het liedje –Stedje van de leefde-, maar dit is niet te vergelijken. Het opnemen van het album en het optreden in deze stijl is voor Jelske een droom die uitkomt. “Ik heb het afgelopen jaar de stoute schoenen aangetrokken, ik dacht: wat heb ik te verliezen?!” vandaar dat haar album dus vanaf eind juni bij Sounds en ook haarzelf verkrijgbaar is. Tot die tijd kun je via jelskewilmer.blogspot.com of twitter op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom haar optredens en de release van haar album. Haar muziek gaat veelal over zaken die ze mee heeft gemaakt in het leven en heeft als doel om op een of andere manier een snaar te raken bij de luisteraar. Wat mij betreft geen mooiere insteek voor het maken van muziek. Het feit dat muziek kan bijdragen aan de sfeer van het moment, een herinnering teweeg kan brengen die je gedachten terugbrengen naar dat ene unieke moment of gevoel… heel bijzonder is dat! Bovendien heeft muziek nog de eigenschap mensen dichter bij elkaar te brengen, ongeacht geloof, afkomst, leeftijd, geslacht en allerlei persoonlijke voorkeuren… ik krijg bijna spijt dat ik mijn halfslachtige poging van een halve week pianoles niet heb doorgezet!

Maar goed, ieder zo zijn kwaliteiten… niet iedereen heeft nou eenmaal die talenten die een muzikant pur sang, met Jelske als duidelijk voorbeeld, in het DNA. Mensen die ook over zulk een DNA beschikken, volgens de Venlose zangeres, zijn bijvoorbeeld Tori Amos, Alanis Morissette en Adele. Vooral de laatste CD van Adele, 21, omschrijft Jelske als fantastisch. Ook ik onderschrijf deze mening, net zoals de rest van de wereld, als ik de verkoopaantallen van het album moet geloven… benieuwd wat de release van het album van Jelske bij Sounds teweeg zal brengen. Duidelijk is dat Jelske haar hele ziel en zaligheid in de muziek stopt, maar ook kan ze de parallel richting de sport trekken. “Zo is muziek maken voor mij vergelijkbaar met teamsport in het algemeen en handbal in het bijzonder; de gitarist en de zangeres zullen toch echt moeten samenwerken om het geheel te laten kloppen, net zoals een opbouwer bij het handballen een goede verdediger toch kan passeren als de cirkelloper een sper verzorgd. Een goede handballer is nog niet de garantie voor veel doelpunten, net zoals een goede zangeres nog geen garantie is voor een geslaagd optreden of album. Ook in het streven naar succes is een vergelijk te maken tussen muziek en sport heel voor de hand liggend, net zoals de energie die je kunt opdoen bij zowel het maken en luisteren van muziek als ook het bedrijven van, of het kijken naar, sport.” zo geeft Jelske aan. Ik zelf wil hier nog aan toevoegen dat je bij sport en muziek natuurlijk veelal te maken hebt met emotie… verdriet, vreugde, onoverwinnelijkheid, gelukzaligheid, en nog veel meer emoties komen in beide facetten veelvuldig tot uiting.

Afsluitend vind ik het erg mooi dat vooraf zo verschillende disciplines eigenlijk zo dicht bij elkaar liggen. In eerste instantie was mijn gedachte dat de combinatie van muziek en sport eigenlijk alleen tot uiting zouden kunnen komen in een mens als Jelske, vandaar ook dit artikel… echter denk ik dat de parallel tussen sport en muziek eigenlijk voor eenieder van ons te maken is. Muziek en sport hebben duidelijk meer raakvlakken dan ik in eerste instantie voor ogen had.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *